Cerkveni pevski zbor Vitanje

Objavljeno Sobota, 18 Januar 2014

image1V želji, da predstavimo delovanje  cerkvenega pevskega zbora skozi zgodovino, se nam pogled najprej ustavi na prehodu prejšnjega stoletja. Takrat je zbor vodil organist g. Anton Poklič. Petje je bilo dvoglasno, kar pomeni, da so ženske pele sopran, moški pa alt. Zaradi prerane smrti organista, je zbor prevzel g. Josip Biglez. V notnem arhivu  zasledimo prvo omembo štiriglasnega petja pri božični pesmi « Božji nam je rojen Sin« in letnico 14.12.1914. Cerkveni zbor je takrat vodil organist g. Franc Magdič. Kot organista moramo omeniti tudi g. Karla Mavca, ki je zbor vodil za g. Magdičem, to je v obdobju prve svetovne vojne. Po njej, pa zbor v letu 1919 prevzame organist g. Alojz Poklič, ki ga je vodil vse do leta 1976. Takrat prevzame  vodenje njegov sin g. Franc Poklič, ki zbor vodi še danes. Naš sedanji organist prične že s svojimi devetimi leti pomagati očetu pri orglanju, zato leto 1976 za zbor ne predstavlja večjega pretresa, saj se pevci z novim organistom že od prej dobro poznajo.image2

Ob tem, pa ne smemo pozabiti na naše najzvestejše člane, ki so v zboru peli dolga leta, nekateri celo 60 let. Zahvala Amaliji in Minki Poklič, Kristini Jakob, Francki Zintauer, Mihu Špegelj, Antonu in Francu Petaci, Joškotu Plankl, Antonu Brodej, Albinu Mlinšek, Petru Jelenko in  Jerneju Kuzman st.. Brez neomajne volje, tako organistov, kot tudi pevcev bi zbor težko obstal. Tako pa zbor v vseh teh letih ni nikoli prekinil s svojim delovanjem, kljub težkim trenutkom v katerih se je včasih znašel. Zavedal se je svoje poglavitne naloge, da s svojim petjem slavi Boga.

image3V letih 1998 pa do 2009  je zbor deloval kot društvo s predsednikom  Vivod Danilom. Danes šteje  33 članov(16 pevk in 16 pevcev) in organista g. Franca Poklič. Moški del zbora poje v cerkvi vsako prvo nedeljo v mesecu in tudi na pokopališču ob prvem novembru.

S pomočjo Občine Vitanje in z lastnimi sredstvi smo si pevci nabavili tudi novo garderobo. Tako se še z večjim veseljem udeležimo dekanijskih srečanj cerkvenih pevskih zborov kot tudi slovesnostih ob jubilejnih mašah, ki jih praznujejo naši dušni pastirji. Ne sodelujejo pa le v cerkvi ob nedeljah in vseh praznikih, temveč tudi na ostalih prireditvah v Občini Vitanje. Nekajkrat se je zbor s svojim petjem predstavil našim zamejcem v Galiciji na Avstrijskem Koroškem in posnel za Radio Rogla dve pesmi, ki jih je predstavil na Gorenju.image4

 


 

Vsak zbor lahko preživi samo, če se pomlajuje. Zato vabimo vse, ki jih zborovsko petje veseli, da se nam pridružite. Za preizkus glasbene sposobnosti se dogovorite z našim organistom g. Francem.

Župnijski urad

Župnijski urad Vitanje (Podrobni podatki)

Doliška cesta 12, 3205 VITANJE

tel.: 040 586 838

Alojz Vicman

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Svete Maše

Ponedeljek, sreda, sobota : 8:00

Torek, četrtek, petek: 19:00 (17:00)

Nedelje: Ob 8:30 in 10:30

2013, Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 3.0 templates. All rights reserved.